Castle Fair

embedding google maps in webpageImpressie Castle Fair 2021


Eindelijk was het dan weer zover. Er kon weer een Castle Fair worden gehouden bij kasteel Weldam. In het jaar 2020 kon de Fair voor het eerst in jaren geen doorgang vinden i.v.m. de door de overheid opgelegde maatregelen in verband met de corona pandemie.


Maar het leek wel of heel veel mensen, die weken en maanden hadden moeten doorbrengen met weinig tot geen activiteiten, nu massaal afkwamen op de Castle Fair.


De zon liet zich van de beste kant zien, de kraamhouders kwamen al in alle vroegte met hun koopwaar om alles uit te stallen op de kramen, die de dag ervoor, in de stromende regen, waren opgezet.


Antiek en brocante, hoedjes, noga en chocolade, tuinplanten, bloemenzaden, tuindecoratie, bloemstukjes, boekbinders, schilderijen, bijenproducten, wolproducten, kleding, bak en kookproducten, sieraden, viltatelier, kinderboeken, pomoloog en boomspecialist, bijzondere foodproducten, teveel om op te noemen, Daarnaast natuurlijk nog onze eigen kramen van St Mary’s: Onze ‘Jam stall’ met overheerlijke jams en chutneys, de Engelse ‘book stall ‘ en de ‘Church stall’ met informatie, kaarten en zelfgemaakte artikelen.


Alle kraamhouders hadden een artikel uit hun kraam beschikbaar gesteld voor de ‘Raffle’. Elk toegangsbewijs was voorzien van een nummer en als dat overeenkwam met een nummer uit de Raffle ging je met een mooie prijs naar huis.


De onovertroffen Tea room van St Mary’s was deze keer in grootte verdubbeld. Bijna alle, van de ongeveer 900 bezoekers, die  naar de Castle Fair waren gekomen hebben  ook genoten van de ruim gesorteerde Tea room. De eigengebakken scones, taarten en cakes gingen als warme broodjes over de toonbank. Voorzien van een heerlijk kopje koffie of thee. Ook de vers belegde broodjes vonden gretig aftrek.


Alle mensen die hebben meegeholpen om de Tea room nu ook weer een succes te maken verdienen een grote pluim.

In het middaggedeelte was er de traditionele “Dog-Show”. Er waren vele viervoeters met hun baasjes op af gekomen. Ongeveer 20 honden, groot en klein, streden om de titel “leukste hond” van de show. Uiteindelijk gingen alle honden met een welverdiende traktatie naar huis.


Dan moeten we hier natuurlijk nog noemen de optredens van de Highland Regiment - Pipes and Drums, dit keer aangevuld met het duo Mike met doedelzak en Melissa met een draailier. Wat een feestelijke opening toen zij om 11 uur  naar de hoofdpoort, marcheerden, waarna de bezoekers het terrein betraden.


Elk uur kon er geluisterd worden naar een muzikaal optreden van deze prachtige muziek. Daarnaast waren er de Morris-Dancers die zorgden voor een wervelend optreden op het voorplein van het kasteel. Geweldig om te zien en een toepasselijk typisch Engels geheel op deze Fair.


Ondertussen deden onze kraamhouders goede zaken. Er was een geweldige sfeer en er was een gevarieerd aanbod. Achteraf kregen we veel complimenten van de deelnemers voor de opzet en sfeer van de Castle Fair. Velen gaven gelijk al aan een volgend jaar graag terug te willen komen.


Dit jaar waren er meer dan 10 nieuwe deelnemers.  Een belangrijk element van de  Fair is  dat er telkens gezorgd wordt voor vernieuwing, maar toch de juiste sfeer blijft behouden. Ook voor volgend jaar hebben zich al weer nieuwe deelnemers aangemeld en gaan we weer op zoek naar nieuwe  producten die we nog niet eerder op onze Fair hebben gezien. Dat betekent ook dat we soms afscheid moeten nemen van een kraamhouder die al vele jaren aanwezig was, om zo toch steeds vernieuwend bezig te blijven.


Tijdens de Fair was er ook nog de mogelijkheid om de kapel te bezoeken. De dag van de Fair viel samen met “open monumentendag”. Dat betekende dat er veel bezoekers van de Fair een kijkje gingen nemen in de kapel, maar daarnaast ook extra bezoekers van de “open monumentendag”.


Onze organist Louw Talstra was de hele dag in de kapel  aanwezig om mensen te woord te staan en vragen te beantwoorden over onze Anglicaanse gemeente en haar  liturgie, en haar ontstaan op Weldam. Ook wist hij uitleg te geven over de meer dan 100 jaar oude kapel van Kasteel Weldam. Daarnaast was er gelegenheid om een kaarsje te branden of gewoon even stil te zijn.


Voorts waren er momenten gepland dat er muziek ten gehore werd gebracht, zang en orgelspel. Al met al waren er meer dan 100 bezoekers geteld in de kapel op deze dag. Elke zondag om half elf is er een Anglicaanse dienst, iedereen is altijd welkom om deze dienst te bij te wonen.


We kijken terug op een geslaagde Fair. Een enorm groot evenement voor onze kleine gemeenschap van de Anglican Church Twente.  Een evenement dat ons onderling nog sterker verbindt en waarbij we vele honderden mensen mogen laten genieten een geweldige Fair op een prachtige locatie als Kasteel Weldam met zijn schitterende tuinen. Een woord van grote dank aan de Familie Solms, dat we wederom gebruik hebben mogen maken van deze geweldige locatie.


Datum van de Castle Weldam English Fair 2022; Zaterdag 10 september; aanvang 10.30 uur!!


Video Castle Fair 2021 click op afbeelding